Volledig originele ’61 Hofner Club 40

Historie van de Club

Het is 1954 als Hofner de 125 introduceert. Ze komen op de markt als betaalbare gitaren van licht gewicht met een open klankkast, waarbij ze het formaat van een Gibson Les Paul hebben maar een goedkoper alternatief zijn op het Amerikaanse aanbod. Ze worden dan ook al gauw opgepakt door de Europese rock scene waar namen als John Lennon, George Harrison, Ritchie Blackmore en David Gilmour met de Hofner Club te zien zijn.

Toen in 1957/58 het Engelse bedrijf Selmer Hofners ging verkopen werd de modelnaam “Club” geïntroduceerd. Zo werd de 125 omgedoopt tot de Hofner Club 40, waar de 126 (welke beschikte over twee pickups) voortaan als Club 50 door het leven ging. In 1958 kwam Hofner ook nog met een luxere variant, die als de Club 60 (Hofner 128) door Selmer werd aangeboden. Deze had ook twee pickups, een reinforced neck, was luxe afgewerkt en kwam met paarlemoeren slag- en controle plaat.

De Clubs zijn destijds door Hofners begaafde vaklieden handgemaakt met een spruce top en maple zij- plus achterkant. Ze werden afgewerkt met een luxe zwarte binding en werden voorzien van Hofner “Toaster” pickups met “diamond” Hofner logo. Waar juist de eerdere modellen beschikten over een “Fuma” of “Bar” pickup kregen de latere modellen Hofners herkenbare “Staple” pickups.

Staat van de gitaar

Onze Club 40 is in een ongelooflijk goede staat. Op de vrij lichte gebruikssporen na is de gitaar in een nagenoeg mint staat bij ons binnengekomen, volledig origineel tot op de leren strap bevestigingspunten! Het enige wat ontbrak was de originele koffer. Onze Hofner komt dan ook met een originele reissue Club koffer en de laatste factuur uit 1987.

Aan de hand van het serienummer, dat bij onze Hofner bovenop de headstock is gestempeld, kunnen we uitgaan dat deze door de Nederlandse Hofner distributeur Van Wouw is geïmporteerd. Dankzij het serienummer konden we herleiden dat de Club 40 uit 1961 afkomstig is.