The Guitar Company

5 star rating op Google & Reverb
Wereldwijde verzending
Verzending binnen 1 a 2 werkdagen
Verzending binnen 1 a 2 werkdagen
Wereldwijde verzending
Verzending binnen 1 a 2 werkdagen

De Gibson J-200 1956

Onlangs kregen wij een prachtige Gibson J-200 uit 1956 binnen. Deze “King of the Flat Tops” heb je misschien wel eens voorbij zien komen bij artiesten als Johnny Cash, Elvis Presley, Jimmy Page, Little Jimmy Dickens. Naast deze grootheden hebben talloze artiesten gebruik gemaakt van de unieke kwaliteiten van de Gibson J-200. Eén van de meest invloedrijke akoestische gitaren uit de geschiedenis!

Historie

Gibson reageerde in de jaren dertig op de introductie van Martins dreadnoughts en de vraag naar grotere instrumenten met het uitbrengen van grote Western-modellen. Deze modellen kregen de toepasselijke namen Jumbo en Super Jumbo.

Voor filmster Ray Whitley, de “zingende cowboy”, werd in 1937 een 17-inch Western model gebouwd. Deze gitaar werd aangeduid als de L-5 Special, maar werd een jaar later officieel tot de “Super Jumbo” gekroond. Deze grote, luxe gedecoreerde modellen waren destijds alleen op bestelling leverbaar.

De Gibson SJ-200 verscheen in 1938 voor het eerst in de catalogus. Met zijn grote elegante body shape, gegraveerde tortoiseshell pickguard, “moustache” bridge met pearl inlays en gold tuners werd het beschouwd als de mooiste gitaar die je kon krijgen. De gitaar was dan ook vanaf het eerste moment erg populair bij het grote publiek.

Na de Tweede Wereldoorlog liet Gibson de term “Super” vallen. In de catalogus werd de SJ-200 dan ook benoemd tot de J-200. Alhoewel het label, in de body, tot in de jaren ‘50 de term SJ-200 communiceert. Meer dan 80 jaar later is dit model nog altijd het vlaggenschip van Gibsons akoestische lijn!

Staat van de Gibson J-200 1956

Deze Gibson J-200 uit 1956 verkeert in prachtige staat. De sunburst finish is schitterend verouderd met de nodige checking en sporen. In het verleden zijn er een aantal cracks in het bovenblad professioneel gerepareerd. Hierbij heeft de Gibson waarschijnlijk een lichte overspray aan de onderkant van het bovenblad gehad. Ook vertoont de Gibson tekenen van een refret en een neck-reset.

Verder heeft deze 17-inch “King of the Flat Tops” een spruce top en een prachtig getekende maple zij- en achterkant. De gevlamde maple hals met rosewood toets speelt als boter en heeft een 43mm brede topkam.

De Gibson J-200 komt met de originele Lifton case.