The Guitar Company

5 star rating op Google & Reverb
Wereldwijde verzending
Verzending binnen 1 a 2 werkdagen
Verzending binnen 1 a 2 werkdagen
Wereldwijde verzending
Verzending binnen 1 a 2 werkdagen

Vintage Gibson met verhaal!

Een van de mooie dingen van een vintage gitaar is het verhaal achter het instrument. Zo ook bij deze vintage ES-225TDN uit 1958 die ik heb verkregen via een bevriende verzamelaar. Ik heb hem geruild tegen een Gibson SG uit de jaren ’60, ook een fantastisch instrument. Zelf ben ik echter een groot liefhebber van vintage hollowbody’s.

De Gibson ES-225 was de eerste Gibson thinline gitaar. De ES-225 is vervaardigd in sunburst of natural finish. Qua pickups zat hier ook variatie in; zo had je bijvoorbeeld de keus voor een P-90 (middel positie) of twee P-90’s. Een ES-225 met dubbele pick-ups is waardevoller dan met één pickup. Daarnaast is een ES-225 in natural finish gewilder dan sunburst uitvoering.

Bij aankomst kwam hét moment. Iedere vintage gitaarliefhebber weet dat er iets magisch gebeurt als dit soort oude lifton cases open gaan. De spanning, wat zit er in de koffer? Deze koffer was extra bijzonder. Op de koffer stond met typische jaren ‘50 “cowboy letters” de naam “JOE KEENE” geschreven. Het voelde alsof ik een halve eeuw terug in de tijd was gegaan. Het geluid van een inkomend mailtje op mijn telefoon bracht me helaas weer terug in de 21e eeuw.

Nieuwsgierig naar de naam Joe Keene heb ik later nog onderzoek gedaan. Ik kwam er al snel achter dat Joe Keene een succesvolle carrière had als studio muzikant, songwriter(recording artist) en producer. Joe begon zijn carrière in 1956. In totaal heeft Joe ongeveer 80 hits geschreven voor diverse artiesten. Dit waren voornamelijk country artiesten zoals; Charley Pride, The Willburn Brothers, Dickey Lee en Narvel Felts. Ik, als groot country liefhebber zijnde, kon mijn plezier niet op!

Maar terug naar het magische moment. Toen de koffer open ging lag daar een schitterende natural ES-225 op mij te wachten! De Gibson was weliswaar gemodificeerd naar (waarschijnlijk) de wensen van Joe Keene, maar wat een gitaar! Zo was het originele staartstuk vervangen met een latere Gibson Diamond tailpiece en begin jaren ‘60 ABR-1 brug met nylon zadels. De originele tuners zijn ook vervangen met Double Line Gibson Kluson tuners uit dezelfde tijd als de brug. Verder was er niet gesleuteld aan de gitaar. Persoonlijk vind ik dit een goede upgrade. Door de upgrade is de gitaar beter te intoneren en blijft hij beter gestemd staan.

Ik gebruik deze ES-225 dagelijks en wekelijks voor optredens. Dit is de vijfde ES-225 die ik heb gehad, maar telkens als ik deze gitaar inplug en die oude P-90’s hoor brullen verschijnt er weer een lach op mijn gezicht! Een heel bijzondere gitaar met een schitterende look, vooral de prachtige craquelé maakt de gitaar een kunstwerk om naar te kijken.

In 1958 koste een Gibson ES-225TDN in Natural $244,50 (zonder koffer).

Laat ons weten wat voor gitaar jouw droomgitaar is en wij gaan op zoek. Wie weet kunnen we jou ook helpen aan je droomgitaar!