Het komt niet iedere dag voor dat je een vooroorlogs instrument koopt van de dochter van de oorspronkelijke eigenaar. En zeker niet met zo’n bijzonder goed gedocumenteerd verhaal!
Enige tijd geleden ontvingen wij een e-mail van de familie, waarin zij informeerden of wij interesse hadden in een Kalamazoo KG-32 1938 (Made by Gibson). Deze bijzondere vintage gitaar behoorde toe aan hun vader, Harry Kluft. In de e-mail waren verschillende foto’s van de Kalamazoo en zwart-wit foto’s van Harry met het instrument bijgevoegd.
Band ‘de Haïti eilanders (rond 1940) met Annie Palmen.
Een van de mooiste dingen van een vintage gitaar is het verhaal achter het instrument. Ik heb de dochter en schoonzoon van Harry dan ook uitgenodigd om met de Kalamazoo langs te komen in onze winkel te Rijsbergen. Tijdens het bezoek kwamen de mooiste verhalen vrij over het instrument.
Nadat Harry Kluft in 1939 zijn geliefde Kalamazoo-gitaar had gekocht te Den Haag, brak in mei 1940 de oorlog uit. Het was een moeilijke tijd voor muzikanten, aangezien er strenge regels golden voor optredens. Bands moesten aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het vermijden van Engelse namen en het niet spelen van Engels of Amerikaans repertoire. In 1940 besloot Harry een band op te richten met de onschuldige naam ‘de Haïti Eilanders’, waarbij ze in een Hawaïaanse stijl speelden en met bloemslingers om hun hals optraden. Later veranderde de band van naam naar de ‘Zingende Transvalers’. Deze naam was toegestaan vanwege de historische betekenis: de Zuid-Afrikaanse Transvaalse Boeren waren tussen 1880 en 1902 in conflict met de Engelsen. In beide bands trad Annie Palmen op als zangeres.
Niet lang na de bevrijding kreeg Harry en zijn band de kans om op te treden voor de Canadese bevrijders. Deze soldaten hadden behoefte aan ontspanning en waren vrijgevig met geld en drank. Harry ontving zelfs een oude motorfiets als cadeau van hen.
Een hoogtepunt in zijn carrière was het optreden met ‘The Charivarians’ band in Luxemburg tijdens de oud- en nieuwviering in december 1946. Dit optreden vereiste veel voorbereiding en organisatie. In het contract dat Harry ondertekende, stond duidelijk vermeld dat de bandleden zich keurig moesten gedragen en naast de muziek ook de feeststemming moesten verhogen door gezang. De reis naar Luxemburg werd per trein gemaakt.
De Charivarians.
Een deel van het optreden werd rechtstreeks uitgezonden op Radio Luxemburg, een populaire zender die ook in Nederland goed te ontvangen was. Dit heeft de bekendheid van de band aanzienlijk vergroot. Naast ‘The Charivarians’ speelde Harry ook in andere bands, zoals het ‘Rythme Quartet’ en ‘Kluft’s Solisten New Jive Orchestra’.
Het ‘Rythme Quartet’.
Dankzij de optredens verdiende Harry destijds zoveel geld dat hij zich op maat gemaakte “werkkleding” kon veroorloven bij de kleermaker.
Harry overleed in 2010 en in samenspraak met de familie heeft de Kalamazoo een tijdje in de winkel geëxposeerd. De schoonzoon van Harry Kluft, Jan Geerling, heeft als nagedachtenis aan zijn schoonvader een website gemaakt, te bekijken via deze link.
Kalamazoo KG-32 1938.
Stickers op de koffer.
Kalamazoo KG-32 Headstock.